Τροφές για σκύλους
Η διατροφική φύση του σκύλου
20.09.2021 dogfood, catfood

Σε μια αγορά, με πληθώρα επιλογών σε τροφές για σκύλους και γάτες, οι καταναλωτές βρίσκονται αρκετές φορές σε διερευνητικά διλλήματα προκειμένου να επιλέξουν τη σωστή τροφή ή/και τη σωστή κατηγορία τροφής (μαγειρευτή, ξηρά, ωμή κλπ.). Στη Noma πιστεύουμε ακράδαντα ότι η φύση του σκύλου είναι να βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο, ενώ η μαγειρευτή τροφή είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για τη διατροφή του.

Σύμφωνα με μελέτες ο σκύλος συμβιώνει με τον άνθρωπο τουλάχιστον 30.000 χρόνια ενώ περίπου πριν 15.000 χρόνια φαίνεται να ολοκληρώνεται η βασική εξημέρωση του γκρίζου λύκου στη μορφή του σκύλου. Ένα από τα βασικότερα εργαλεία στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η διατροφή. Σκύλος και άνθρωπος, μοιράζονταν το ίδιο φαγητό, φέρνοντας τους όσο κοντά χρειάζονταν, ώστε η σχέση αυτή να αποκτήσει ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς και η φυσική εξημέρωση να επιταχυνθεί.

Αποτέλεσμα της άνωθεν εξελεγκτικής διαδικασίας, όπως περιγράφεται από ομάδα γενετιστών σε δημοσίευση τους στο πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, Nature, ήταν ο σκύλος να αποκτήσει γονίδια που τον βοηθούν στην πέψη του αμύλου – υδατάνθρακα, κατατάσσοντας τον στα παμφάγα ζώα σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, λύκο, που εμπίπτει στα σαρκοφάγα ζώα. Συμπερασματικά η μελέτη αυτή καταρρίπτει το αξίωμα ότι σε μια τροφή για σκύλους απαγορεύεται να συμπεριλαμβάνεται πηγή υδατάνθρακα.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι οι ξηρές τροφές απαρτίζουν το status quo για τη σίτιση των κατοικιδίων. Είναι όμως αυτή η φύση του σκύλου και της γάτας; Σαφέστατα και όχι.

Η ξηρά τροφή για σκύλους έκανε της εμφάνιση της στην αγορά το 1860, όταν ο James Spratt παρατήρησε ότι οι αδέσποτοι σκύλοι αρέσκονται στην κατανάλωση μπισκότων που πετάνε οι άνθρωποι στα σκουπίδια. Έτσι δημιούργησε την πρώτη ξηρά τροφή με αλεύρι, λαχανικά, παντζάρι και ανάλατο μοσχαρίσιο κρέας. Ο Spratt ορμώμενος από την πρώτη βιομηχανική επανάσταση, που είχε σκοπό τη διευκόλυνση της ζωής του ανθρώπου, σκαρφίστηκε την ιδιοφυή επιχειρηματική ιδέα να κάνει τη ζωή των ιδιοκτητών σκύλων πιο εύκολή. Όπερ και εγένετο. Έκτοτε, η βιομηχανία ζωικών τροφίμων αναπτύχθηκε και δημιούργησε χιλιάδες προϊόντα με κύριο στόχο τη διευκόλυνση του σύγχρονου ανθρώπου, που δεν είχε πλέον την ανάγκη να μαγειρεύει.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι οι τροφές για σκύλους στην ξηρή τους μορφή βρίσκονται στη ζωή των κατοικιδίων μόνο 160 χρόνια ενώ για χιλιάδες χρόνια κατανάλωναν ανθρώπινο φαγητό, δηλαδή, μαγειρευτά φαγητά, απομεινάρια ανθρώπινου φαγητού καθώς και ωμά κομμάτια κρέατος.

Κλείνοντας και έχοντας ως δεδομένα τα παραπάνω, είναι σημαντικό να ορίσουμε τη φύση του σκύλου. Ο σκύλος υπό τη σύγχρονη μορφή του αναφέρεται ως κατοικίδιο ζώο. Γιατί ορίζεται έτσι; Διότι είναι ξεκάθαρο ότι η φύση του είναι να βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο, στο σπίτι του, στο χώρο του. Αν για παράδειγμα αφήσουμε ένα αδέσποτο σκύλο στο κέντρο μιας πόλης που περιβάλλεται από δάσος, δεν θα προσπαθήσει να βρει διέξοδο στο δάσος αλλά θα επιδιώξει να βρεθεί δίπλα στον άνθρωπο.

Διατροφικά η ενδεδειγμένη τροφή για εμάς τους ανθρώπους είναι η μαγειρευτή, ωστόσο στη διατροφή μας υπάρχει ενίοτε το βιομηχανικά επεξεργασμένο και το γρήγορο φαγητό. Αντίθετα στις τροφές για σκύλους και γάτες το επεξεργασμένο φαγητό με συντηρητικά, χρωστικές και διάφορα πρόσθετα αποτελεί τον κανόνα. Στη Noma συμβιβάζουμε την άνεση για τον άνθρωπο με την ποιότητα πραγματικού μαγειρευτού φαγητού για το σκύλο, παρέχοντας ημερήσια μεριδοποιημένα γεύματα χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ύλες. Δοκίμασε σήμερα τα προϊόντα Noma και ανακάλυψε τη διαφορά!