Είναι αλήθεια ότι στην αγορά υπάρχει πληθώρα τροφών απο διάφορες κατηγορίες, που είναι πλήρεις σε θρεπτικά συστατικά. Η πληρότητα αυτών εξασφαλίζεται ως επί το πλείστον απο feed-grade συμπληρώματα διατροφής. Έτσι το κατοικίδιό σας επιβιώνει και λαμβάνει σε αριθμητικούς όρους τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει. Στη Noma πιστεύουμε ότι όταν μιλάμε για το κατοικίδιο μας δε μιλάμε απλά για την επιβίωση του αλλά ευρύτερα για την ευζωία του και την απόλαυση κάθε ημέρας. Την ώρα που η παχυσαρκία, ο καρκίνος, ο διαβήτης και λοιπές ασθένειες μπαίνουν όλο και πιο συχνά στη ζωή των κατοικιδιών μας, υπάρχει μια σειρά από επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τα οφέλη της φρέσκιας τροφής για την πρόληψη σωρείας ασθενειών καθώς και τα μειονεκτήματα των επεξεργασμένων τροφών ραφιού. Επιπλέον αναδεικνύουν την υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από φρέσκιες πρώτες ύλες, υψηλής ποιότητας.
Στη Noma δεν υπάρχει κάτι μαγικό που ορίζει τα προϊόντα μας. Πρόκειται για κοινή λογική. Φαγητό με υλικά που είναι κατάλληλα ακόμα και για εμάς τους ανθρώπους, χωρίς χρήση συντηρητικών και υποπροϊόντων κρέατος, ελαφρώς μαγειρεμένο, ώστε να εξαλείφονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και ταυτόχρονα να διατηρούνται στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά. Φαγητό όπως θα έπρεπε να είναι!

Στη Noma διατηρούμε σύμβαση συνεργασίας με το τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συμβολή του οποίου σχεδιάζονται και αξιολογούνται, από πλευράς χημικής σύστασης, όλες οι τροφές.Η ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Βασίλειο Παρασκευά, Επίκουρο Καθηγητή στις Ζωοτροφές, με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού  καταρτίζει με τις ενδεδειγμένες προδιαγραφές, ισόρροπες μαγειρευτές τροφές για ζώα συντροφιάς, ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες πρακτικές της διεθνούς βιβλιογραφίας.

Τα φαγητά μας παρασκευάζονται σε κουζίνα με προδιαγραφές παραγωγής φαγητών για ανθρώπους, έχοντας λάβει την αντίστοιχη άδεια από την κτηνιατρική υπηρεσία.

Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που τρέφεται με ποικιλία τροφών προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά, ένα κατοικίδιο, λόγω ιδιαιτεροτήτων στο πεπτικό του σύστημα, καταναλώνει για μεγάλα διαστήματα τις τροφές που επιλέγει ο κηδεμόνας του. Γίνεται αυτομάτως αντιληπτό ότι οι τροφές αυτές θα πρέπει να έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά με βάση τις προδιαγραφές, που ορίζουν οι αρμόδιοι οργανισμοί όπως η FEDIAF και η AAFCO.

Στη Noma εξασφαλίζουμε ότι κάθε τροφή μας είναι πάντα πλήρης και ισορροπημένη με την προσθήκη μίγματος βιταμινών και μετάλλων, που έχει δημιουργηθεί από ζωολόγους διατροφολόγους ειδικά για προϊόντα NOMA.

Το μίγμα βιταμινών και μετάλλων (ισορροπιστής) είναι μια απαραίτητη προσθήκη σε μαγειρευτές και ωμές τροφές για σκύλους και γάτες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία όλων των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται ένα κατοικίδιο σε καθημερινή βάση. Για το λόγο αυτό όλες ανεξαιρέτως οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου του μαγειρευτού και ωμού φαγητού παγκοσμίως χρησιμοποιούν τα δικά τους μίγματα (premixes) κατάλληλα δημιουργημένα για τις δικές τους συνταγές.

Για ποιο λόγο όμως ενώ μια συνταγή περιέχει μελετημένα, φρέσκα, εξαιρετικής ποιότητας υλικά και έχει δημιουργηθεί από εξειδικευμένες εφαρμογές που συστήνουν κορυφαίοι διατροφολόγοι ζώων, χρειάζονται επιπλέον θρεπτικά στοιχεία;

Η απάντηση, όπως τη δίνουν οι ίδιοι οι διατροφολόγοι παρουσιάζεται στα κάτωθι σημεία:

  • Οι φρέσκες πρώτες ύλες δεν έχουν διατροφική σταθερότητα. Για παράδειγμα η σύσταση του κρέατος σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζεται από παράγοντες όπως η εποχή, ο τόπος, το κλίμα και το διατροφολόγιο που ακολουθεί το ζώο από τον εκτροφέα του. Αντίστοιχα τα λαχανικά δεν παράγονται υπο τις ίδιες συνθήκες σε όλα τα χωράφια με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες διαφορές στα θρεπτικά τους συστατικά.
  • Οι εξειδικευμένες εφαρμογές, που χρησιμοποιούμε και εμείς στην NOMA, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τη λήψη μιας πρώτης εικόνας για την ορθότητα μιας υπό μελέτη συνταγής. Ωστόσο, ο τρόπος λειτουργίας τους βασίζεται σε βάσεις δεδομένων πρώτων υλών (συνήθως USDA) που περιλαμβάνουν μέσες τιμές θρεπτικών συστατικών της κάθε πρώτης ύλης. Για παράδειγμα σε αυτό το link παρουσιάζεται η ανάλυση μοσχαρίσιου κιμά με περιεκτικότητα σε λίπος 20% από τον USDA.
  • Μέση τιμή σημαίνει ότι αν για παράδειγμα αναλύσουμε 3 δείγματα για την περιεκτικότητα σε φώσφορο και πάρουμε αποτελέσματα 0,5g, 1,0g και 1,5g αντίστοιχα, τότε η μέση τιμή είναι 1,0g. Ωστόσο οι 2 ακραίες τιμές (0,5g και 1,5g) έχουν 50% απόκλιση από τη μέση. Αυτή η παραδοχή ισχύει για όλα τα υλικά.
  • Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως όταν μια συνταγή αποτελείται από 7-8 διαφορετικά υλικά που μπορεί να έχουν τέτοιες αποκλίσεις το καθένα ξεχωριστά, τότε στο σύνολο της συνταγής η απόκλιση είναι αθροιστική και συνεπώς ακόμα μεγαλύτερη.

Οι ισορροπιστές (μίγματα βιταμινών και μετάλλων) είναι ο μοναδικός τρόπος να καλυφθεί αυτό το κενό, διασφαλίζοντας επάρκεια θρεπτικών συστατικών ακόμα και σε περιπτώσεις μεγάλων διακυμάνσεων από παρτίδα σε παρτίδα.

Τα premixes της NOMA έχουν δημιουργηθεί με μέταλλα και βιταμίνες εξαιρετικής ποιότητας από εξειδικευμένη εταιρεία παραγωγής ισορροπιστών ΜΟΝΟ για τις συνταγές της ΝΟΜΑ. Η περιεκτικότητα τους στις τροφές είναι 6-10γρ ανά κιλό τροφής.

Πιο συγκεκριμένα το βασικό blend περιλαμβάνει:  Iron Chelated, Zinc Chelated, Copper Chelated, Manganese Chelated, Iodine (as Calcium Iodate), Vitamin A, D, E, B1, B2, B5, B12 & Choline

Οι μερίδες μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία λήξης ή στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 μήνες. Ακολουθήστε τη σωστή διαδικασία ξεπαγώματος, τοποθετώντας τη συσκευασία από την κατάψυξη στο ψυγείο 24-48 ώρες πριν τη χρήση. Σε περίπτωση που θέλετε πιο ταχύ ξεπάγωμα, τοποθετήστε τη συσκευασία σε μπωλ με κρύο νερό. Από τη στιγμή που η συσκευασία ανοιχτεί, διατηρείται για 3 ημέρες εντός ψυγείου.

Προσοχή! Μην τοποθετείτε το γεύμα με τη συσκευασία στο φούρνο μικροκυμάτων.

Σε πολλούς, φαντάζει εύκολο, επιλέγοντας κατάλληλα υλικά για κατανάλωση από τα κατοικίδια τους και ακολουθώντας συνταγές που βρίσκουν στο διαδίκτυο, να μαγειρέψουν για αυτά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους οι οποίοι μπορεί να μην γίνουν άμεσα ορατοί αλλά να επηρεάσουν την υγεία των κατοικίδιων τους σε βάθος χρόνου. Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει στο σπίτι η σωστή σύνθεση πρώτων υλών, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε μια πλήρη και ισορροπημένη τροφή. Στη Noma σχεδιάζουμε τα προϊόντα μας με τη συμβολή του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ομάδα Αμερικανών διατροφολόγων – κτηνιάτρων, χρησιμοποιώντας παράλληλα τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να εξασφαλίζουμε ότι οι αναλογίες των υλικών στις συνταγές μας, παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό του κατοικίδιου σας. Παράλληλα πραγματοποιούνται χημικοί και μικροβιολογικοί έλεγχοι, ώστε να πιστοποιούμε με επίσημο τρόπο την πληρότητα των συνταγών.

Ναι, είμαστε πάντα ανοιχτοί να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο σας, να του εξηγήσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε και να συζητήσουμε τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιού σας.

Ο σκύλος βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο τουλάχιστον 30.000 χρόνια. Σύμφωνα με δημοσίευση γενετικής, που πραγματοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 2013, σκύλος και άνθρωπος, πολύ πριν λανσαριστούν οι εμπορικές τροφές ραφιού, μοιράζονταν την ίδια διατροφή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα γονίδια των σκύλων σε σχέση με αυτά των προγόνων τους, να αλλάξουν και ο μηχανισμός πέψης τους να έρθει πολύ πιο κοντά σε αυτόν του ανθρώπου, δίνοντας τη δυνατότητα στον οργανισμό τους να επεξεργάζεται υδατάνθρακες. Μάλιστα στην ερευνά αναφέρεται ότι η κοινή διατροφή ήταν ένα από τα βασικότερα εργαλεία, που οδήγησαν στην εξημέρωση των προγόνων των σκύλων, δίνοντας τους τη σημερινή μορφή.

Οι υδατάνθρακες λοιπόν, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ενέργειας όταν προέρχονται από τροφές όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες, υψηλής ποιότητας και είναι κατάλληλες για κατανάλωση από ανθρώπους. Οι απλοί, χαμηλής ποιότητας, μη κατάλληλοι για ανθρώπινη κατανάλωση υδατάνθρακες, που βρίσκονται στην πλειονότητα των τροφών ραφιού θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται. Oι τροφές Noma έχουν μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ενώ η ποιότητα τους είναι η υψηλότερη δυνατή.

Σε αντίθεση με τις γάτες, οι σκύλοι δε θεωρούνται σαρκοφάγα ζώα. Μάλιστα μπορούν απλά να επιβιώσουν ακόμα και με τροφές χωρίς κρέας, ωστόσο στη NOMA πιστεύουμε ότι τα θρεπτικά συστατικά του κρέατος είναι αναντικατάστατα. Τα προϊόντα Noma περιλαμβάνουν λαχανικά και φρούτα τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά και μια σειρά από μέταλλα και βιταμίνες.

Δε χρησιμοποιούμε καθόλου συντηρητικά. Όπως και στο δικό μας φαγητό, η συντήρηση γίνεται στο ψυγείο.

Όχι, οι τροφές NOMA είναι πλήρεις και ισορροπημένες και ενδείκνυνται για διατροφή μακράς διάρκειας.

Η τιμή καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων όπως το βάρος, η ηλικία και η δραστηριότητα. Ακολουθήστε τον Υπολογιστή Ποσότητας για περισσότερες λεπτομέρειες ή επικοινωνήστε μαζί μας στο info@explorenoma.com ή στο 2102222443.

Οι τροφές NOMA αποτελούνται αποκλειστικά από υλικά που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Άλλωστε, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, προτείνουμε στους πελάτες μας να δοκιμάσουν οι ίδιοι τα φαγητά Noma. Για παράδειγμα τα κρέατα, που αποτελούν βασικά συστατικά των τροφών μας, είναι αντίστοιχης ποιότητας με αυτά που μαγειρεύουμε στο σπίτι μας (λάπα μοσχάρι, στήθος/μπούτι κοτόπουλο κτλ). Αν κάποιος χρησιμοποιούσε τις συνταγές μας και υλικά αντίστοιχης ποιότητας με τα δικά μας, για να μαγειρέψει μόνος του στο σπίτι, θα διαπίστωνε ότι το κόστος δεν θα ήταν μικρότερο από αυτό που τιμολογούμε στα προϊόντα μας.

Ο παράγοντας κόστος για μια οικογένεια είναι εξαιρετικά σημαντικός και φυσικά απόλυτα κατανοητός για εμάς στη NOMA. Εάν θέλετε να εντάξετε στη διατροφή του κατοικίδιού σας φρέσκια τροφή Noma, μπορείτε να τη συνδυάσετε με την τρέχουσα τροφή του, ώστε να μειώσετε το τελικό κόστος. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2102222443 ή στο info@explorenoma.com για να σας κατευθύνουμε και να βρούμε την ιδανική φόρμουλα.

Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι ιδιαίτερα ευέλικτο για δοκιμές. Μπορείτε να επιλέξετε τις αγαπημένες του γεύσεις σε μερίδες όσων γραμμαρίων επιθυμείτε, ώστε να κάνετε τη δοκιμή. Επισκεφθείτε τη σελίδα του προϊόντος που επιθυμείτε και με τη χρήση των κουμπιών + και – μπορείτε να επιλέξετε το βάρος της μερίδας και την ποσότητα των μερίδων που επιθυμείτε.

Μία ή και δύο ώρες εκτός ψυγείου δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην ποιότητα της τροφής. Σκεφτείτε το δικό μας φαγητό. Σε αρκετές περιπτώσεις μετά το μαγείρεμα ή σε ένα μπουφέ, το φαγητό μένει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες. Αυτό δε σημαίνει ότι γίνεται ακατάλληλο για κατανάλωση. Ωστόσο, αν το φαγητό παραμείνει εκτός ψυγείου ένα ολόκληρο βράδυ θα πρέπει να πεταχτεί.

Ο τρόπος υπολογισμού της ημερήσιας ποσότητας πραγματοποιείται με γνώμονα τις θερμίδες, που πρέπει να τρώει ο σκύλος σας με βάση το προφίλ του, σε συνάρτηση με την εργαστηριακή θερμιδική ανάλυση που έχει γίνει στις τροφές NOMA. Παρόλα αυτά, όλα τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, έχουν το δικό τους μεταβολισμό και δεν είναι πάντα εύκολο να υπολογίσουμε με πλήρη ακρίβεια τις ανάγκες τους σε θερμίδες. Για αυτό, σε περιπτώσεις αύξησης ή απώλειας βάρους, φροντίστε στην επόμενη παραγγελία σας να μειώσετε ή να αυξήσετε αντίστοιχα την ποσότητα των ημερήσιων γευμάτων που θα παραγγείλετε κατά 5%-10%.

Η NOMA διανέμει τα προϊόντα της σε όλη την Ελλάδα μέσω εξειδικευμένων συνεργατών και μεταφορικών εταιριών. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα γλυκά, που λόγω ιδιαίτερης ευαισθησίας στις αναταράξεις δεν μπορούν να αποσταλούν εκτός Αττικής.

Τα προϊόντα ψυγείου αποστέλλονται σε ειδικές μονωμένες συσκευασίες με ψυκτικό υλικό.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους αποστολής και το κόστος.

Οι λιχουδιές NOMA είναι οργανικές, χωρίς πρόσθετα και ο σκύλος σας μπορεί να φάει περισσότερες απ’ ότι στις συμβατικές λιχουδιές ραφιού. Παρ’ όλα αυτά σα γενικός κανόνας η ημερήσια διατροφή του σκύλου δεν πρέπει να αποτελείται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% από λιχουδιές.